13 oct. 2011

575 ani de...

Chișinău împlinește 575 de ani... și de ziua lui io vreau - SĂ fie blocați pentru totdeauna pe facebook, odnoklassniki și nu doar - tooooți uzbeshii, kaukazieni și diferiți arabi francofoni... care vin cu sms de genu: если не спишь можно пообщаться по скайпу / znaes a ti simpaticnaia / sun in cautarea ta / alooooo haw are you? responds / u tibe esti parini? / etc. - și sincer le-aș spune o buruiană dulcică - (păcat) dar din ăstea nu folosesc din ziua în care sorme a cedat compromatul procurorului general a familiei B în forma de scrisoare love la finalul căreia scriea: dacă citești e p.....tz cu tine (ce logic?) //// ... și întrucât am promis lui BM - nu îndraznesc să îi încalc ascultarea chiar și peste 10 ani în urma evenimentului!!!!!
Autorităţile capitalei promit o sărbătoare pe cinste şi un program cât mai variat. 
Conform surselor istorice, prima atestare documentară a Chişinăului a fost marcată în 1677.

...cineva nu a ajuns acasa

O familie din satul Tomai, Sarâ, de origine găgăuză nu poate ferici soarta unui copil orfan rămas fără părinţi. Anterior familia a înfiat un copil şi asta se dovedeşe a fi a doua încercare a cuplului Sarâ.
Organele sociale a Republicii Moldova, care răspund de soarta copilului motivează refuzul catre cuplul Serâ prin faptul că până în prezent nu este adus la cunoştinţă despre condiţiile de trai a primului copil înfiat de Serâ.
În legătură cu această situaţie, başcanul ATO Găgăuzia Mihail Formuzal va face legătură cu ministrul Muncii, Protectiei Sociale și a Familiei Valentina Buliga  cu rugămintea de a contribui la clarificarea neânţelegerilor create şi luarea unei decizii cât mai grabnice.

În Republica Moldova trăiesc circa 1 milion 100 de mii de copii. Potrivit lui Anatol Dani, directorul Direcţiei instituţii de tip internat din cadrul Ministerului Educaţiei, în 2002 în evidenţa acestei instituţii figurau 12 162 de copii orfani. Dintre aceştia, 4 296 sunt înfiaţi, 4 546 trăiesc în familiile care îi tutelează, iar 2 970 locuiesc în orfelinate.